top of page

Op basis van de literatuurstudie en focusgroepen stelden we een eerste  lijst met aandachtspunten voor muzische integratie op. Deze lijst werd gebruikt bij het ontwikkelen en evalueren van  de tryouts. De  tryouts werden verzorgd door twee lerarenopleiders (Annick Desair en Jan Schoolmeesters) en studenten lager onderwijs (Joris Dergez, Elise Vangelder, Toos Van Houdt en Nele Bleukx) in de klassen van hun stagementoren. Na diverse try-outs maakten we een tweede , bijgestuurde lijst met aandachtspunten voor muzisch geïntegreerde activiteiten.

 

 

We probeerden onder andere de volgende lessen uit in de praktijk:

- Een les van Annick over Schotland voor het kleuteronderwijs, met focus op pipeband dansen, doedelzak en trommel spelen, en het maken van een kilt (beeld). Na de eerste tryout werd deze les bijgestuurd en werd er beslist om veel meer input van de kinderen te laten komen .  

- Een les van Jan Schoolmeesters over de Toren van Babel voor het lager onderwijs, waar kinderen kennismaken met het schilderij van Brueghel en de muziek van Claude Aubry, muziek maken met gereedschap, jabbertalk spreken en een toneeltje in elkaar steken over de Toren van babel (drama)

- Een les over “Muziek op de poep” van Jan Schoolmeesters en Annick Desair voor het kleuter- en lager onderwijs, waar kinderen kennis maken met het schilderij de “Tuin der lusten” van Hiëronymus Bosch, improviseren met tattoos en noten, drama, …

- Ook onze studenten probeerden lessen uit in hun stageklas in het lager onderwijs. Zo ontwikkelde Joris Dergez  een les over eenzaamheid  waarbij kinderen bewegen en improviseren op basis van ‘eenzame’ foto’s. Ook Elise Vangelder probeerde een les over (dis)harmonie uit  en Nele Bleukx en Toos Van Houdt ontwikkelden lessen over grenzen en troost .

Fragmenten uit deze lessen vindt u op de pagina's waarin de aandachtspunten geïllustreerd worden en bij lessen.

 

 

Eerste lijst aandachtspunten
Tweede lijst aandachtspunten
bottom of page